Synthocinon (Pitocin), wat zijn de effecten?

 

Als je je aan het voorbereiden bent op de bevalling heb je er vast al het één en ander over gelezen: Synthocinon of Pitocin, de synthetische versie van oxytocine. In deze blog leg ik alles uit wat je erover moet weten, waarom je er alert op moet zijn en waarom je de angst eromheen ook weer direct los kunt laten. 

 

Oxytocine, het hormoon

Oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd, speelt een belangrijke rol bij alles wat te maken heeft met en rondom relaties en daarmee speelt het een zeer belangrijke rol in de transformatie naar het ouderschap.

Allereerst komt oxytocine vrij bij seksualiteit en bevordert daarmee de kans op conceptie. Vervolgens helpt het tijdens de bevalling, want oxytocine zorgt voor weeën en stimuleert daarmee de baring. Het is een erg belangrijk hormoon bij het op gang komen van de borstvoeding en bij de binding tussen moeder en kind, maar ook tussen vader en kind door lichamelijk contact.

 

Helaas zijn er ook tegenwerkers van het hormoon oxytocine. Zo werkt stress of spanning tegen in het vrijkomen van oxytocine en zal stress, spanning voor de bevalling daarmee zorgen voor een langere baring en/of slechter op gang komen van de borstvoeding. Maar wat doe je er aan, spanning overvalt en zeker als één van de grootste gebeurtenissen van je leven voor de deur staat, namelijk de geboorte van je kind, kan spanning flink aanwezig zijn.

 

Syntocinon

Oxytocine bestaat als synthetisch middel om de bevalling op te wekken. Goed alternatief toch als je zelf in spanning zit? Zeker en fijn dat het bestaat, want het stimuleert weeën, zorgt dat er niet te veel bloedverlies is na de bevalling en als neusspray helpt het bij de borstvoeding om de toeschietreflex te bevorderen. Het is een super belangrijk medicijn en heeft al tal van levens gered van baby’s door ze geboren te laten worden als ze het beter buiten de buik hebben dan dat het er in nog is en van moeders door grote hoeveelheden bloedverlies tegen te gaan na de bevalling door de baarmoeder goed samen te laten knijpen. Het is dus een middel wat je altijd serieus moet nemen als je dit tijdens of na de bevalling krijgt.

 

Helaas zitten er ook nadelen aan.

 

Syntocinon is synthetisch en dat betekent dat het niet door de brein-bloedbarrière heen kan. Dit houdt in dat het wel de lichamelijke eigenschappen geeft van oxytocine, maar niet de mentale. Syntocinon geeft dus wel weeën, helpt bij de borstvoeding en zorgt voor minder bloedverlies, maar geeft geen geluksgevoel en helpt ook niet mee in de pijnstilling na de bevalling die je lijf normaal door oxytocine aan je geeft. Het lichaam is overgenomen door de syntocinon, waardoor je hormoonhuishouding geen oxytocine meer gaat maken. Dit betekent dus wel de lichamelijke effecten, maar niet de mentale.

Uit een Amerikaanse studie is naar voren gekomen dat de kans op een depressie bij de moeder in de eerste drie jaar na de geboorte vergroot is na het gebruik van syntocinon.

Homeopathisch zie ik bepaalde opvallende overeenkomsten als vrouwen syntocinon tijdens de bevalling hebben gehad:

Klachten die veel vrouwen na Oxytocine voelen, zijn:

 

·         Een vervreemd gevoel van zichzelf: vrouwen ervaren dat ze er niet helemaal bij zijn, dat ze niet in hun eigen lijf zitten

·         Niet een intense band met hun kind voelen en er eerder geïrriteerd over zijn en boos op zijn dan dat ze het diepe moedergevoel ervaren.

·         Moeizaam op gang komen van de borstvoeding en dit niet als plezierig ervaren.

·         Libido is afgenomen. Geen zin in lichamelijk contact. Logisch misschien net na de bevalling? Zelfs tot na een jaar na de bevalling kan het libido verdwenen zijn of in veel mindere mate aanwezig dan gewend.

·         Irritatie naar de partner en boze gevoelens.

·         Een ‘vlak’ gevoel in het algemeen: alle levensvreugde is weg, vaak gepaard met lusteloosheid of moeheid.

 

Klachten bij de baby’s:

 

·         Ernstige slaapproblemen:

o   Vechten tegen de slaap: je ziet dat ze enorm moe zijn, maar ze lijken zich er slecht aan over te kunnen geven.

o   Baby’s kunnen niet alleen slapen, moeder moet erbij liggen en worden rustig bij vasthouden.

o   Baby’s slapen vooral als ze aan de borst liggen en willen alleen maar aan de borst, de borst lijkt de enige troost te zijn.

o   Baby’s schrikken van het minste geluidje wakker.

·         Overstrekken bij huilen

·         Alert, zeer, zeer alert. Alert vanaf de geboorte. Andere mensen valt dit ook op en die zeggen dat het kind zo heerlijk helder uit de ogen kijkt.

·         Baby’s en jonge kinderen hangen heel erg aan de moeder, kunnen niet zonder haar, geen enkel moment.

·         Vaak darmkrampjes, waarbij ze juist niet de nabijheid van de ouders willen hebben, tot grote frustratie van ouders, die willen troosten.

 

Oxytocinum als homeopathisch middel

Homeopathie kan helpen om de balans weer te herstellen. Door de geneesmiddelenwet vanuit de overheid is het verboden om over homeopathische middelen meer informatie te geven en te zeggen waar het voor is, omdat het als kwakzalverij wordt gezien. Daardoor kan ik nu niet meer inhoudelijke informatie geven. Echter mijn ervaring, de onderzoeken en mijn cliënten spreken anders dan kwakzalverij! Hieronder een bericht van een vrouw die naar haar bevalling door mij is behandeld:

 

'Het heeft even geduurd voordat ik dit bericht kon schrijven, omdat de weg naar dit moment mij zo heeft overweldigd. Toen ik bij Willeke aankwam zat ik onbewust op een grijze wolk. Ik voelde vlak na de bevalling van alles, maar tegelijkertijd ook vrij weinig.  Door met Willeke te praten, tijdens de intake, kwam ik door de antwoorden die ik op de juist gestelde vragen gaf erachter wat me ervan weerhield te genieten van de kraamweek. Ik durfde de antwoorden te geven, omdat Willeke mij een veilig en begripvol gevoel gaf.  Door op internet te zoeken naar de nadelige lichamelijke, maar ook mentale gevolgen van weeënopwekkers en de manieren om deze tegen te gaan, kwam ik uit op homeopathie. Dat Willeke ook verloskundige is, maakte het voor mij logisch  en makkelijker om te bellen voor een afspraak.

En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan!

Mijn zoontje is nu vier maanden oud en morgen is de laatste dag dat ik mag 'ruiken'. Ik ga het bijna missen, want het heeft mij zoveel geholpen. Houvast gegeven. Het heeft letterlijk de zware last van mijn schouders en de donkere oogkleppen doen verdwijnen.  Mocht ik ooit weer zwanger worden, weet ik bij wie ik moet zijn om ook na bevalling weer goed in mijn vel te zitten en er echt te zijn voor mijn baby.  Dank je wel Willeke!'

-- Wendy --

 

 

Heb je syntocinon tijdens de bevalling gehad? Neem dan contact op met Willeke. Samen worden dan de kenmerken van syntocinon-schade besproken en kan ze helpen door dit homeopathisch te ontstoren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0