Caulophyllum: dit moet je hebben of grote verkooptruc?

De afspraak voor je inleiding komt steeds dichterbij, dat betekent dat je weet dat een arts dan de zorg over gaat nemen en je niet bij je verloskundige kan bevallen. En de nadelen van syntocinon (synthetische oxytocine), zoals heftigere weeën, spelen ook door je hoofd. Iedereen heeft adviezen voor je over wat zou kunnen helpen bij de bevalling, zoals ananas, bitter lemon en ook die homeopathische caulophyllum. Maar wat heb je nu echt nodig? Wat gaat jou helpen? Caulophyllum zou de baring versnellen en mogelijk zelfs een inleiding voorkomen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Of is dat wél zo en hoe zit het dan? In deze blog lees je waarom ik overtuigd ben van dit wonderspul.

 

Geschiedenis en natuur Caulophyllum

Caulophyllum thalictroidis is de Latijnse naam voor troszilverkaars en wordt ook vrouwenwortel genoemd. Van oorsprong groeit deze plant in Noord-Amerika en werd deze gebruikt bij de inheemse indianen. Zij noemden deze plant Cohosh wat betekent dat het de vrouw beschermt. Zij zijn deze plant puur gaan gebruiken om de weeën op te wekken en om de bevalling te versnellen. Dit hebben ze een heel lange tijd gedaan en zo is het bekend geworden als vrouwenwortel.

Homeopathie maakt gebruik van de kracht van onder andere planten en maakt gebruik van aloude kennis hierover en zo is ook caulophyllum toegevoegd aan de heel grote rij van middelen wat de homeopaat gebruikt.

 

 

Normale ontsluiting

 

In de laatste fase voor de baring bereidt het lichaam de bevalling voor. Hormonaal gebeurt er van alles. Een van de resultaten van deze hormoonwisselingen is dat vrouwen wat voorweeën kunnen krijgen. Het kindje daalt daardoor dieper in wat meer druk op de baarmoedermond geeft en verweking en verstrijking in kan laten zetten. Op onderstaand plaatje van het NTVG kan je zien hoe dit in zijn werk gaat.

Uitleg verstrijking en verweking bij de normale baring
Bron: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde (NTVG)

Dit proces kan dagen tot weken duren en de klachten die vrouwen hierbij ervaren is per persoon enorm wisselend. Sommige vrouwen ervaren hier niets bij, andere vrouwen ervaren hier onregelmatige flink pijnlijke contracties bij, waar niet meer bij geslapen kan worden. Er wordt bij dit proces (over het algemeen) niet meer dan 3 cm bereikt.

Dit proces gaat over in de bevalling, waarbij regelmatige weeën komen die elke 3-4 minuten komen en 1 minuut aanhouden. Deze weeën blijven in dit ritme komen tot de uitdrijvingsfase. De pijn van de contracties neemt in de loop van de baring wel toe met als piek tussen 8 en 10 centimeter ontsluiting.

Dit hele proces wordt door de verloskundige gevolgd door de baarmoedermond te controleren, daarbij wordt een aantal punten gecheckt:

-      de stand van de baarmoedermond: in het begin van de baring staat deze vaak naar achteren toe en deze komt meer naar voren toe wanneer er meer vordering is.

-     de verweking: hoe voelt de baarmoedermond aan? Een niet-verweekte baarmoedermond voelt als het topje van je neus, flink stevig dus! Dit wordt zachter en soepeler.

-     de verstrijking: hoe lang is de baarmoedermond? Voordat de baring begint moet deze volledig verstreken zijn. Eerst wordt de baarmoedermond kort, daarna gaat deze open staan en krijg je ontsluiting.

-      de ontsluiting: om uiteindelijk te bevallen dien je 10 cm ontsluiting te krijgen. Hierbij kost bij een eerste kind elke centimeter ontsluiting gemiddeld 1 uur weeën à 3-4 minuten van 1 minuut, 10 uur dus. 

 

 

Ontsluiting met caulophyllum:

Er is over caulophyllum weinig tot geen onderzoek bekend wat zegt wat het precies doet. Er zijn echter ook geen nadelen van bekend, behalve dat je kunt gaan bevallen. Maar is dat niet juist de bedoeling? Wetenschappelijk kan ik dus niet omschrijven wat er precies over bekend is. Maar ik gebruik bij ons in de praktijk nu al een paar jaar caulophyllum en deze resultaten bij elkaar zou je wel kunnen gebruiken voor een onderzoek. Er zijn ondertussen al honderden mensen geholpen met het gebruik van caulophyllum.

 

Hieronder op een rijtje wat volgens mij en mijn collega’s opvallend is tijdens een bevalling met het gebruik van caulophyllum:

-      Bij gebruik vanaf 37 weken is zelden iemand over de uitgerekende datum bevallen, inleiden is helemaal zeldzaam. Bij gebruik vanaf 40 of 41 weken is een inleiding ook meer zeldzaam.

-      Een uiterst verstreken en verweekte baarmoedermond.

-      Een snellere ontsluiting dan gemiddeld, doordat die baarmoedermond zo zacht is opent het sneller, dan iets wat nog stug en hard is. Dit betekent minder uitputting en daardoor een vlotter herstel na de bevalling.

-      Minder voorweeën: het verstrijken en verweken gebeurt pijnloos. Hierdoor heb je minder last van voorweeën.

-      De weeën zelf lijken meer doelgericht. We zien soms weeën die lang onregelmatig zijn of wisselend van kracht, dit zorgt voor minder vordering in ontsluiting en meer uitputting. Met gebruik van caulophyllum is dit niet zichtbaar.

-      Door die boterzachte baarmoedermond is, wanneer er een inleiding dreigt, strippen makkelijker en een grotere kans dat het aanslaat.

-      Na de bevalling is opvallend dat er minder bloedverlies is en de baarmoeder sneller zakt. Dit betekent minder risico op veel bloedverlies en dit zorgt voor een vlotter herstel na de bevalling.

-      Kinderen waarvan moeders homeopathie hebben gebruikt in de zwangerschap zijn meer alert na de bevalling : ze kijken langer alert rond. 

 

Wat vinden verloskundigen ervan?

In Nederland is er een aantal verloskundigenpraktijken die caulophyllum standaard aanbieden bij vrouwen die over de uitgerekende datum raken en een aantal praktijken die het standaard adviseren bij vrouwen vanaf 37 weken. Ik heb met een aantal van hen gesproken wat de reden is dat ze dit zo adviseren. Dit wil ik graag met je delen! 

'“Ik geloofde er eerst niets van. Homeopathie is sowieso niet zo mijn ding, maar prima als het vrouwen kan helpen. Op een gegeven moment kwam ik achter elkaar bij bevallende vrouwen die caulophyllum hadden gebruikt en ik vond het uitzonderlijk hoe zij bevielen! Allevier hadden ze bij binnenkomst meer ontsluiting en een zachtere baarmoedermond dan ik had ingeschat op basis van de weeën die ze hadden. Daarnaast zijn ze allevier vlotter bevallen dan ik had gedacht. Sindsdien ben ik om! En ik zie er nog vaak de positieve gevolgen van!”  

-- Verloskundige Lotte --

 

'"Wij hebben veel succes verhalen bij ons in de praktijk met caulophyllum. Bijna alle zwangere vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje gebruiken caulophyllum. We merken dat eerste vaginale touchers heel gunstig zijn, baarmoedermonden bijna allemaal volledig verstreken, minimaal 3 cm ontsluiting. Hierdoor verloopt de ontsluitingsfase vlotter, zijn dames minder snel geneigd om pijnstilling te kiezen en behouden we veel meer fysiologie in de praktijk.”  

-- Verloskundige Judith--

 

'"Ik ben 3x bevallen, dit ging goed en ongecompliceerd. Bij de 4e keer besloot ik caulophyllum te gebruiken van mijn collega verloskundige Willeke. Opvallend was dat deze keer nog soepeler verliep dan de vorige 3 keren! Ik kan het niet goed omschrijven, maar het leek minder intens en nog een stukje korter. Ik raad het iedereen aan!”  

-- Verloskundige Stèfanie--

 

En jij? Wat vind jij ervan?

Als je hier klikt, kun je nog meer recensies lezen van vrouwen die bevallen zijn!

 En jij? Wat is jouw ervaring? Of wat houdt je tegen om het te gebruiken? 

 

Bestellen?

Wanneer je op deze site bestelt heb je Caulophyllum zonder verzendkosten thuis! Je krijgt de Caulophyllum in een LM0/2 dosering, die beter resultaat heeft dan de bekende D6 of D12 dosering, wat komt door de diepere werking door de sterkere verdunning van de LM0/2-potentie. Bestel hieronder de Caulophyllum, het pakket voor de bevalling én kraamtijd inclusief Caulophyllum, of snuffel nog even rond in de Webwinkel voor meer middelen die jou helpen tijdens jouw bevalling. 

Ready to Pop - complete set

Wil je in één keer klaar zijn voor de bevalling en de eerste dagen van je kraamtijd? Dan is deze set dat wat jij wil hebben! Een complete set met alles wat je nodig hebt vanaf 37 weken zwangerschap en dat ook nog met €10,- korting en zonder verzendkosten bij jou thuis! 

Je krijgt (van links naar rechts):

1. Relax! - olie, een olie die je als geur of massage olie kunt gebruiken, wat door de heerlijke geur en etherische oliën bijdraagt aan meer ontspanning. Heerlijk voor de laatste loodjes, of de eerste week! Hier in zitten etherische oliën van Young Living: puur, biologisch en dus ook zuiver voor je huid. 

2. Hypercal: tinctuur van Hypericum en Calendula. Werkt verzachtend, antibacterieel en herstellend voor elke wond. Dus een wond door de bevalling, maar ook rode billetjes bij de kleine erna.

3. Homeopathisch middel Caulophyllum wat je helpt in de voorbereiding op de bevalling.

4. Homeopathisch middel Arnica, bekend om de werking rondom blauwe plekken, beursheid en stijfheid.

5. Labour-oil wat tijdens de bevalling de nodige ontspanning en hulp biedt. Dit is een massage olie voor rug, buik en voeten met speciale etherische oliën voor tijdens de bevalling.

 

Je krijgt bij elk flesje een uitgebreide gebruiksaanwijzing, zodat je hier mee uit de voeten kunt en heerlijk kunt genieten van fijne geuren, zachte oliën en ondersteunde middelen speciaal voor jou op het moment dat jij dit het meest nodig hebt. 

 

€ 69,40

€ 59,40

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Caulophyllum LM0/2

Caulophyllum Thalictroides is de plant die vertaald wordt met vrouwenwortel. Dit zegt gelijk iets over de werking: al jaren wordt het ingezet voor vrouwen voor de bevalling. Het zou zorgen voor een snellere, soepelere bevalling. Bij de recensies kan je ervaringen hierover lezen. Caulophyllum is over het algemeen te koop als D6 dosering. De dosering die hier te bestellen is,  is een LM0/2 potentie. De LM0/2 potentie werkt dieper en krachtiger voor de baring. Daarnaast krijg je het middel in ruikdosering, waardoor de werking sneller is dan bij orale toediening. Bij bestelling zit een uitleg over het gebruik van de Caulophyllum. Omdat Caulophyllum met name in het laatste deel van de zwangerschap gebruikt wordt en ik begrijp dat je het nog liever vandaag dan morgen in huis hebt, verzend ik je bestelling zo snel mogelijk. 

€ 12,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Aurelie (vrijdag, 12 juni 2020 08:56)

  Ik ben het beginnen nemen rond mijn 36 weken zwangerschap. Was er ook heel sceptisch over maar ik dacht," waarom probeer ik het niet". Men eerste zwangerschap, eerste kindje.
  Op controle op 38 weken en wat bleek ( al 5 cm ontsluiting )wauw, ik mocht blijven... en na het breken van de vliezen die dag ben ik op nog geen 3u tijd bevallen van een gezonde dochter. De Arbeid verliep heel vlot, en ik had maar 5 cm meer te gaan. Ik geloof echt wel in dit wondermiddel en raad het echt iedereen aan.

 • #2

  Lis (vrijdag, 11 december 2020 10:48)

  Rond 36/37 weken ben ik begonnen met caulophyllum. Mijn bloeddruk was wat hoog dus ik moest ingeleid worden en baalde daar nogal van. Extra aan het flesje geroken de dagen er voor en in het ziekenhuis met 38,5wk had ik 2cm. Toen kreeg ik het ballonnetje wat normaal zo'n 24 tot 48u blijft zitten het viel er na 3u al uit!
  De volgende morgen had ik ruim 4cm ontsluiting zonder enkele wee. 4cm cadeau!
  Toen zijn mijn vliezen gebroken en 4,5u later lag ons kleine meisje op mijn borst!

  Ik kan niet met volledige zekerheid zeggen dat het aan de caulophyllum lag maar bij een tweede ga ik het zeker weer gebruiken!!

  Ik kan het iedereen aanraden, baat het niet, dan schaad het niet. ☺️